Huset som ville bli bygget

Dette har potensial til å bli en lang blogg...bær over med meg! Men noen spurte meg om vi kunne skrive notater fra planlegging og gjennomføring, og det blir IKKE i stikkordsform, for jeg blir aldeles revet med. Det har vært så mange tegn på at dette huset vil bli bygget..at dette huset er Gudommelig Inspirasjon, slynget ut i Universet, for at noen der nede/oppe på den lille blå planeten skulle oppdage ideen, og gjøre den til virkelighet. Som denne skissen, en visjon som Benjamin rablet ned på jobb i oktober 2010, før huset var tegnet eller planlagt som det senere ble. Når vi nå står å ser huset fra samme vinkel er det nøyaktig slik det ser ut (bare ikke så ferdig enda). Veien går til og med nøyaktig på samme sted.En annen ting som er helt utrolig er at berget som ble gravd fram under der huset skulle stå hadde samme form som huset, på nøyaktig samme sted som huset skulle bygges. Med "utstikkeren" gjennom domen til og med. Da jeg var på 5 dagers meditasjonskurs med Morten Eriksen for nøyaktig 1 år siden gav han oss alle oneness blessing. Da jeg traff han i trappa noen timer senere stoppet han meg og spurte meg om hvilket prosjekt jeg hadde i gang..for han hadde fått en så sterk visshet om at dette prosjektet var velsignet fra høyeste hold. Jeg sa jeg vet ikke, jeg har egentlig mange prosjekter på gang..og dagen etter fikk har se bildet som Arthur Airin har malt av naturhuset på tomta vår. Da sa Morten umiddelbart, DET er prosjektet jeg snakket om i går!

 

Et spørsmål vi ofte har fått: Hvordan fikk dere byggetillatelse?

Vi kvittet oss med troen på at det ikke gikk an.

Det skal sies at vi begge virkelig TROR på at vi selv er 100% ansvarlig for alt vi opplever og at enhver grense for hva vi kan klare eller gjøre, den setter vi selv. Og vi trodde virkelig at for å gjøre dette må det til en bevisst utvidelse av komfortsonen og en slanking av våre "limiting beliefs". Vi gav ikke energi til unnskyldninger som at "vi kan ikke, får ikke lov, ikke vits å prøve", men jobbet med en rekke gi-slipp teknikker på enhver følelse av det slaget og mediterte deretter sammen der vi visualiserte at drømmen alt var realisert. Hele veien var det massevis av HANDLING i tillitt på at vi kan, vi får lov, vi prøver! Vi har gått på mang en stengt dør. Da har vi aldri stått å hamret på den stengte døren, men gått en steg tilbake og sett nøye på oss selv, renset på følelsen den stengte døra gir, og prøvd en annen vei. Slik har vi drevet på og driver enda på. Jeg forsøker å starte arbeidsdagen i tomta med meditasjon der jeg velsigner dagens arbeid. I tillegg gir jeg meg selv en hel masse pauser der jeg er helt stille, reflekterer eller mediterer. Og så danser og jubler jeg når jeg føler for det. Andre ganger gråter jeg av utmattelse eller frustrasjon. Og så gir jeg mye oppmerksomhet til takknemlighet. Jeg føler en ufattelig takknemlighet til alt jeg har rundt meg. Og til takknemligheten selv! takknemlig for at jeg fant takknemligheten. Jeg tror ikke at nøyaktig denne framgangsmåten nødvendigvis er den riktige for alle, den som vil føre alle til suksess. Men det var den riktige for oss, og jeg tror delvis grunnen til det er at vi er totalt overbevist om at denne framgangsmåten kan manifestere hva som helst. Og personlig overbevisning er en uhyre kraftfull faktor i et menneskes liv. Selv om jeg vil at flere skal bygge naturhus, og at alle skal bygge bærekraftige hus som er sunne for dem som bor der og for Moder Jord vil jeg mest av alt at folk skal følge drømmen sin, og realisere den. Gleden som vibrerer i kroppen og sjelen til den som lever ut drømmen sin betyr mer for verden, og for hele universet enn noen av oss klarer å fatte. Dette tror jeg er sant, av hele meg tror jeg det er sant. Derfor føler jeg meg virkelig forpliktet til å være så lykkelig som overhode mulig, og til å leve et magisk liv. Så jeg sier nei til ting som ikke fyller meg med glede, sier heller nei til å hjelpe noen om jeg føler det går imot mine ønsker og min intuisjon. For jeg tror at konsekvensene er skadelige for meg selv, vedkommende og for hele Universet da ALT og ALLE henger sammen og er ETT.


Domen ferdigstilt med glass og det hele, 28 august.


Bildet av domen er tatt av Benjamin, i denne liften (som ble brukt til isettingen av glasset) 18 meter over bakken.

 

Notater fra planlegging og gjennomføring, så  langt

 

 

-          Vi ville bygge et miljøhus men visste ikke hvilket.

-          Leste kilovis med bøker og artikler og så timevis med videoer om ulike typer sunne hus.

-         Benjamin kom over en artikkel i aftenposten på internett, om familien Solvarms naturhus i Sverige: http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/01/28/525211.html og fant Anders Solvarms hjemmeside http://ecorelief.se/ der vi så at han arrangerte visninger på huset en gang i mnd. Vi tok kontakt og besøkte naturhuset i juni 2010. Vi hadde bestemt oss på forhånd, at etter dette besøket skulle vi ta en rask avgjørelse: Enten for å gjøre det samme, eller legge det fra oss og forske videre til vi fant det som passet for oss. Besøket ble en uforglemmelig opplevelse, og vi ble vi en av de få som ble igjen og snakket om at vi også ønsket å bygge naturhus. Det han ble overrasket over, var at vi faktisk mente det! :) Og her følger prosessen som da ventet oss:


Benjamin og Aron i naturhuset i Sikhall i Sverige


Rett utenfor kjøkkendøra bugner det av økologisk fersk mat. Klart dette treffer oss midt i hjertet :)

-         Vi hadde alt tomta, men den var ingen hustomt riktig enda. Den var et stykke dyrka mark på knappe 7 mål som måtte omreguleres til boligbyggerformål. Bønder på Sandhornøya sa, dere kan bare glemme å få lov til å bygge hus på landbruksområde! Men vi hadde en urokkelig sterk drøm, og en slik drøm gir enorm drivkraft og motivasjon til å TRO og JOBBE målrettet uten å tillate seg selv å gi opp. Saksbehandleren vår var ?tilfeldigvis? forkjemper for økolandsbyer og bærekraftig livsstil, så ti tusen kroner (det kostet 10000 å søke, hadde vi fått avslag ville pengene vært tapt) og noen mnd senere hadde vi fått omgjort landbruksområdet til naturhus- og grønnsaksdyrkingssted for vår familie på fem.

-         Så ventet neste steg: Få byggetillatelse. Da var det en hel del ting vi måtte gjøre: Bestemme oss for hvilket byggematerial vi skulle bruke, og hvilket drivhus vi skulle velge. Vi visste at et massivt hus som samtidig puster var det beste valget for naturhuset, slik at solvarmen kunne lagres i veggene i løpet av dagen, og natten gradvis kunne kjøle ned huset og gi oss en rimelig konstant passe innetemperatur. Vi likte cob veldig godt, men veien dit virket lang. Da måtte vi dra utenlands på kurs, lese, lære mye mer, og deretter få tillatelse til å bygge den første cob boligen i Norge, før vi måtte bygge den selv. Vi valgte massivtre, fra firmaet Holz 100 som lager massivtrehus uten spiker eller lim. Like før vi var klare til å sende inn søknad om byggetillatlse fikk vi beskjeden: Holz 100 er konkurs. Merkelig nok ble ingen av oss fortvilet eller skuffet. Vi sa øyeblikkelig, omtrent i kor: Da bygger vi i cob. Og så satte vi i gang med den prosessen vi tidligere ikke hadde våget begi oss ut på, vi måtte starte på nytt. Vi snakket med forfatterne av "The hand skulpted house" http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1890132349  i USA og fikk gode, verdifulle råd som vi fulgte til punkt og prikke. Vi måtte på workshop, enten i England, USA eller Danmark, for å lære å bygge med cob. Benjamin satte i gang et nytt forskningsarbeide. Juni 2011 var han på workshop i Danmark på Stenlille: www.fornyetenergi.dk En av lærerne var Bjarne Wickstrøm http://www.tv2fyn.dk/article/292487:Verden-ifoelge-Wickstroem?autoplay=1&video_id=40376  som vi også var så heldige å få hit til oss under vår workshop i juli 2012.

-         I mellomtiden hadde vi lett på nettet etter runde drivhus og fant ut at det finnes geodesic domes som er sterke, vakre og effektive. Det firmaet med lengst erfaring var Solardome i England, som også lager disse drivhusene med klart glass. Valget falt på dem, men vi trengte en på 15 meter og Solardome hadde aldri lagd så store domer før. Deres største modell var 10 meter. De sa de kunne lage en for rundt en million nok.

-          Deretter måtte luftslottet tegnes, det gjorde vi selv.

-          Få en teknisk tegner til å fintegne det hele, Benjamins stebror Thomas Kristiansen gjorde det.  

-         Finne en byggmester som ville være ansvarlig søker: Benjamins stefar Kjell Kristiansen har eget snekkerfirma og har hjulpet oss mye med detaljer når det gjelder alle søknadene og kontakt med kommunen. Til opplysning, så koster alle slike søknader penger. Akkurat denne papirmøllebiten har vært det mest krevende for meg å holde ut. Men må det gjøres, så får det gjøres, så lenge jeg får nådd målet mitt om å leve i lykke og fred på mitt eget land i mitt eget selvbygde sunne hus og spise min egendyrkede mat er jeg villig til å gjøre 1000 kjedelige ting.

-         Få ta i en arkitekt som kunne gå god for huset i cob. Vår iherdige ta-kontak-med-alle-i-bransjen-innsats satte oss magisk nok i kontakt med arkitekt Gøran Johansen, som hadde erfaring med cob hus, og i tillegg har bygget tre earthships sammen med Michael Reynolds. Gøran stod som konsulent for planlegging av cob huset, og måtte skrive egne avhandlinger om dette mens Anders Solvarm skrev egne avhandlinger om hvordan hans naturhus og kretsløp fungerte i Sverige.

Michael Reynolds er et av mine store idoler innenfor bærekraftig byggeteknikk.

-         Vi sendte nabovarsel til alle som eide land som grenset til tomta. Det fungerer slik at om ingen har klaget innen to uker etter varsel ble sendt mister de sin rett til å klage.

-         Vi hadde det vi trengte for å søke om byggetillatelse, og sendte den inn. Saksbehandlerne i kommunen ville ikke fatte et vedtak siden huset avviker fra byggeforskriften (u-verdi på ytterveggene)og saken ble politisk behandlet i planutvalget. Og så, etter noe som virket som en evighet (men som i virkeligheten slett ikke var det) fikk vi endelig byggetillatelse i september 2011. Vi hadde egentlig full tillitt til at det skulle gå bra, men det var en gledens dag å få beskjeden.

-         Nå kunne vi nemlig gå videre med en del kjedelig ting før vi kunne begynne. Nå måtte vi få lån. Det endte med at Husbanken gav oss lån på hele byggeprosjektet, selv om jeg kun var student enda. Som sykepleier ville jeg kunne få jobb helt garantert når jeg var ferdig våren 2012. Budsjettet var 3054000, det har vi fått i lån.

-         Nå når lånet var i boks kunne vi omsider gå videre med Solardome. Vi kunne jo ikke akkurat bestille et drivhus til 1 mill uten verken byggetillatelse eller lån : ) Vi betalte dem 1/3 av summen og de startet arbeidet med å designe domen på 15 meter.

-         Helt i slutten av november samme år begynte gravearbeidet på tomta. Det var et nokså omfattende arbeid av mange grunner, og når våren så vidt kom var det klart til å begynne med grunnmuren. Fra slutten av april til slutten av august har vi kommet langt! Når vi syns det går sakte kan vi bare tenke på hvordan det så ut for kun 4 mnd siden: En flat, avrettet bakke uten en eneste murstein. Nå er hele kjelleren bygget, gulvet til 1 etg er ferdig, domens grunnmur er bygget, domen er ferdig, cobhuset er i ferd med å reise seg. Det har vært en ufattelig reise disse 4 mnd! Det har vært så hektisk at det knapt er til å tro. Vi har gjort dette på fritiden mens Benjamin har vært i full jobb, mens jeg har holdt kurs, avsluttet et fulltidsstudium i sykepleie med 8 mil pendlevei, planlagt og avholdt workshop der jeg kjøpte inn og laget mat til over 20 mennesker i en uke, mens vi har tre små barn, hester og kattunger som tisser over hele huset og drar inn døde mus. Et prosjekt som er drevet framover av Guddommelig Inspirasjon vil alltid lykkes <3


En av dørene til naturhuset :) Firmaet Handlaft & Tredesign har laget dørene på bestilling fra oss.

Senere får vi smijern og treutskjæring til dem! Det blir fint.

 

 

10 kommentarer

Siri og Sandra

01.09.2012 kl.10:14

<3 <3 <3 <3

Naviana

01.09.2012 kl.13:26

Fantastisk! Tusen takk for at du delte dette <3 Det vil nok være til glede for mange!

Ingrid Marie

01.09.2012 kl.20:26

Naviana: <3 Selv takk for at du er til og sprer ditt lys i verden <3

anonym

02.09.2012 kl.22:19

Kjempefint! Det er fantasisk å se hvor langt dere har kommet. Og særlig å se det ovenfra gjorde virkelig inntrykk på meg. Da ser man hvordan det kommer til å bli på en helt ny måte.

Jeg beundrer tålmodigheten deres, og utholdenheten deres. Superinspirerende dette her! Blir glad på deres vegne.

Ingrid Marie

02.09.2012 kl.22:53

Tusen, tusen takk for inspirerende tilbakemelding :)))

Silje S.

04.09.2012 kl.04:38

Dette var eit av dei mest rørande og inspirerande innlegga eg nokon gong har lest. Tusen takk for å spre både håp og inspirasjon til oss andre! Og ikkje minst gratulerer med den store bragden av å (snart) ha fått prosjektet i hus! Eg har fulgt utviklinga heil sidan dykk fekk byggetillatelse - etter tips om bloggen frå Janne (Naviana) - men har desverre vore dårleg på kommentarar. Eg håpar derfor eg no kan uttrykke kor imponerande og fantastisk det arbeidet dykk har gjort er, ikkje minst gir det meg håp om at eg også skal få byggje det huset eg drøymer om i framtida.

Lykke til vidare! :)

Ingrid Marie

04.09.2012 kl.07:53

Silje S.: Åh...wow <3 Du aner ikke hvor glad jeg blir over sånne tilbakemeldinger! Tenk at jeg kan inspirere, jeg blir så varm inni meg! Så tusen takk for å la meg vite det. Så utrolig artig for meg å vite at noen har fulgt utviklingen helt siden vi fikk byggetillatelse! Det er jo bare så speseilt for meg. Jeg setter herved en intensjon om at du før du aner det, er i ferd med å skape ditt eget ultimate drømmehjem og at alt går over all forventning :) Klem!

Tove

07.09.2012 kl.23:29

Har fulgt bloggen din en stund nå, og er så innponert over hva dere har fått til. Det ble så vakkert når glasset kom opp og tomten er utrolig fin.

Har også vært spennende å lese om hvordan dere har gått fram for å få de nødvendige tillatelser for å komme igang med drømmehjemmet!

Er sikker på at det vil komme til nytte for mange etterhvert som flere rundt om i Norge får se hvor fint dette er!

Jeg gleder meg til å se det ferdig! Lykke til videre!

Hilsen fra Tove!

Ingrid Marie

08.09.2012 kl.15:00

Tove: Det gjør meg glad at du har fulgt bloggen og at du syns det er vakkert! Tusen takk for lykkeønskinger. Klem fra Ingrid Marie

Oliver

16.02.2015 kl.03:28

Hi there!

I was wondering do you know if you are allowed to build this kind of house anywhere in norway? I am from England and I live in Nes romerike near jessheim. very interested in cob houses and earthships.

I look forward to hear from you,

Kind regards

Oliver

Skriv en ny kommentar

hits