Cob dugnadshelgVi planlegger cob kurs/dugnad/samvær fredag-søndag i uke 37. Da er glasset vel installert, vi har fri og de som vil har litt tid på seg til å kunne planlegge å komme. Planen er å bruke fredag ettermiddag til opplæring i blanding og bygging med cob, deretter bygging lørdag og søndag. Bjarne (cob lærer) anbefalte oss å gjøre det slik - for det krever litt tid å lære folk å bygge med cob, og vi ønsker jo å få gjort noe når vi først arrangerer en slik helg, ikke bare lære bort teknikken og så drar folk ;) Derfor tenker vi kurs fredag ettermiddag, møtes 9 på morgene i domen å starte cobbingen. Så serveres lunch 12.30, før vi cobber videre med dans og latter, middag 16.30 før vi cobber litt til og tar kveld. Samme runddans dagen etter, søndag. Så fredag 14 september til søndag 16 september. De som behøver overnatting kan sove et sted der de kan lage seg frokost og kvelds. Melder du deg på denne cob helgen gir du oss din arbeidsinnsats og herlige nærvær, mens vi gir deg cob kunnskap/erfaring, god mat og garantert en anderledes helg! Cob som du er! For eksempel som Aron på 2,5 år, naken:


Ååååh så tunk!

Værsågod Onkel O! En stoool tunk cob!


En til!


Æ e flink! Se kol flink æ e!


D e artig å cob! *masse god latter* Kjeeempeartig! *enda mer glad latter*


Hæl Altul! Værsågoood! Æ e flink.


Æ kosa litt i sofan æ mamma! Kom å lægg dæ ilamme mæ!

 

Aron er den eneste av våre tre barns som er nevneverdig interessert i å delta i cob byggingen ;) De andre to er mer opptatt av å leke i sand- og jordhaugene, sprute med vannslangen og mixe leire med bråkete store mørtelblandere. Ellers har det gått treigt med cobbing denne uka etter workshopen. Vi har hatt mye dårlig vær, og å holde domen vanntett har vært første prioritet. Nå har jeg virkelig nedtelling til glasset skal monteres! 19 august kommer de. 4 menn fra Solardome. Jeg gleder meg SÅNN til domen er vann- og vindtett :)

Siden så mange spør: Ja, domen tåler vind og snølast. Den er designet og bygget etter våre norske vind- og snølastforskrifter, den tåler enda mer vekt enn en norsk, vanlig nybygget enebolig. Den tåler en fotball, og en støyt ellet 10. Glasset er kraftig, og av herdet glass. Ingen glasspyd vil falle fra taket om det nå skulle knuse. Glasset vil da pulveriseres på samme måte som en frontrute i en bil. En av Solardomebyggerne, en stor og sterk muskelbunt av en barsking har testet hvor mye som skal til for å knuse en av rutene. Han slo alt han maktet med en hammer, og måtte jobbe lenge før han fikk knust det. Det er artig å observere hvordan mennesker har en tendens til å gå ut ifra at andre mennesker ikke har tenkt seg om. Man orker ikke gjøre en eneste liten innsats for å finne ut hvordan det henger sammen - men går heller ut i fra at dette har de ikke tenkt på, dette er ikke planlagt, dette fungerer åpenbart ikke, de blir stekt på sommeren, de fryser ihjel på vinteren, halmhuset vil selvsakt blåse og regne bort i første storm (som om det ikke var en glasskuppel rundt) osv osv :) Vi har fått oss mang en god latter av slike kommentarer. Alt er nytt intill det har vært prøvd! Og naturhuset er en sammensetning av ulike andre bærekraftige boligtyper som har vært bygget og utprøvd i både årtier og århundrer. Ang kretsløpet, så er hele planeten et biologisk kretsløp. Alt avløpsvann renses i naturen på nøyaktig samme måte som vi gjenskaper inni huset vårt. Vi fikk til og med en kommentar på at vannrensingen måtte da være noe nytt ;) Det var virkelig morsomt, for ikke å snakke om "hvorfor rense vannet, vi har da nok vann i Norge?" Den tok kaka :D Jeg føler det hadde vært nødvendig med litt naturfag undervisning i beste sendetid på tv, daglig, for å opplyse folk flest om slike ting. Vi har da bæsjet og tisset i hundretusner av år på jorda, og vannet blir rent og drikkbart igjen og igjen. Det er ikke alle som har tenkt over hvordan dette skjer. Å ta ansvar for eget avfall og gjøre det om til ressurs er for oss noe av det mest logiske og smarte i verden. Hiver vi det på hav (som de aller  fleste andre hus) blir dette avfallet derimot et problem. Havet overgjødsles, og plantene på landejorda får ikke nyttegjort seg næringen. Planter spiser bæsj. Vi spiser planter. Beklager å måtte bryte en illusjon eller to, men slik fungerer naturen.

Det sies at et menneske produserer nok gjødsel til å dyrke nok mat å gi tilbake til organisken.

Jeg har tenkt å prøve, og se. Prøv å se du og, før du sier at det ikke er sant :)

Gress på taket og kompostdoer, sier nå jeg! Da blir det ikke flom, og ikke kloakk i gatene. Ingen lukt, ingen problem. Bare jord og næring.

Jeg kunne fortsette i dagesvis om dette temaet :) Men det skal jeg ikke, nok for denne gang. Kjærlighet til Alle! I love you!

 

2 kommentarer

Naviana

01.08.2012 kl.14:44

Fantastisk! Og kjempesøte bilder av Aron, nesten så jeg hører ham ;)

anonym

01.08.2012 kl.15:54

Hehe, det du sa om at folk går ut i fra at andre ikke tenker seg om, bare fordi man ikke gjør det selv satte tankene mine i sving. Men, så vidt jeg har skjønt det, prøver vel mennesker å finne "sine egne" trekk hos andre? Sette seg på lik linje, liksom? Nå, er ikke jeg noen ekspert på noen områder, det var bare en tankevekker jeg fikk.

Uansett, jeg skjønner veldig det der med å hvor deilig det må være å få opp domen. Det må bli et veldig stort skritt i riktig retning for dere!

Jeg gleder meg til å få se bilder av "helheten" når domen er ferdig. Det blir flott, og så blir det vel mye enklere å bygge da, når dere ikke trenger å passe på at det ikke kommer vann inn?

Skriv en ny kommentar

hits