Avslutningen på workshopen

Så var en intensiv og rik uke over. Men for oss er prosessen med å bygge et cob hus akkurat begynt. Jeg har lyst til å nevne her at å bygge i cob er slett ingen ny teknikk, den er eldgammel og det står cob hus verden over som har stått i århundrer. Det bygges også mange nye cob hus i denne tiden, da bærekraftig byggeteknikk blir bare mer og mer aktuell. De tykke veggene blir svært sterke og tåler jordskjelv, frost og tidens tann bedre enn de fleste andre hus. Et cob hus akkumulerer varme, så det gjelder å planlegge plassering, farge ol slik at det holder på varmen istedet for på kulden. Sørveggen bør være massiv og ta opp varmen fra sola. Vår sørvegg er massiv og med få vinduer, og mellom drivhuset og ytterveggen vil vi alltid ha et isolerende lag med stillestående luft. Vi får ingen vindpåvirkning på boligen, vinden er det som virkelig kjøler ned et hus fra utsiden, spesielt her ved kysten hvor det blåser mange effektive kuldegrader på vinteren. Oppvarmingsbehovet blir mye mindre enn i et hus som står disponert for vind og vær. I tillegg bygger vi enten en rakettovn eller en masseovn, som gir langvarig varme med svært lite ved, samtidig som den er billig å bygge.

Janne og Ariel henter en av de riktige typene sandSimen blander leiren


Begynnelsen på en vegg. Det er bare helt fantastisk å kunne forme veggene nøyaktig som vi ønsker, med organsike former. Vi kan ombestemme oss, sage av en del av veggen, resirkulere cob massen et annet sted. Det er også fint å tenke på at akkuret det hjørnet har Camilla formet med sine kjærlige hender, akkurat den detaljen har Bjarne stått bak, osv. Det er mennesker vi kjenner, som bryr seg om oss og vårt hjem som legger sin omsorg i huset. Det er godt å kjenne på.
Min vakre og kloke svigersøster Christel. vi spiser koselig kveldsmat med intim konsert med Sophie Kvam nest siste workshopkveld.


Sophie er så dyktig at du tror knapt dine egne ører når hun setter i gang.


Å spise i så hyggelig selskap! Virkelig livskvalitet :)


Janne og Benjamin


Her må barna være med! Midt i bleieavvenninga ;)


Inger Line, Janne, Ruben og Janne, etter en ukes cob husbygging.


Sandra og Janne har gjort en kjempejobb! Sandra på kjøkkenet, Janne i stamping, sikting, blanding, bæring, bygging, skulpturering...


Barna har vært meget kreative! Og tålmodige. De har laget mini cob, sopphus og alvehus for å nevne noe.


Se så vakkert <3 Dette er kreativ utfoldelse og øvelse i teamwork for barna.


Dette blir gangen vår


Sandhornet ser vi gjennom domens inngangsdør. I mine øyne verdens vakreste fjell :)Dette blir utsikten fra kjøkkenbordet. Her er vinduene kommet på plass. Vi skal cobbe dem inn, med buet topp på begge to. Hjørner og rette linjer passer dårlig inn her i gården ;)


Dette blir kjøkkenet


Hjelmhuset! Det ser litt pussig ut med plastklær :) Vi gleder oss til å få av presenningen og på med glasset. Om en mnd har vi glasset på! Det skal bli godt å få arbeide i garantert vindstille og regnfritt miljø.


Takk for laget alle sammen, og velkommen tilbake! Vi har alle lært og erfart masse denne uka. Vi kommer til å arrangere woofing helger, dugnader og dager der vi samles og cobber. Jeg skal legge ut datoer på bloggen etterhvert, og det er bare å komme å tråkke i leira med oss :)

 

Workshopen ble støttet av:


 

Varme klemmer fra Ingrid Marie med familie

 

 

 

 

5 kommentarer

ModeMartin

23.07.2012 kl.01:05

Har du haft en fin helg? :)

NA

24.07.2012 kl.00:41

Damn. Inspirerende. :D

Ann Kristin Greiff-Mandal

25.07.2012 kl.11:50

For en opplevelse! Liker så godt og lese om dere, og tror dere kan påvirke andre mye!!! :-) Klem :-)

anonym

28.07.2012 kl.11:21

Å, så langt dere har kommet allerede! Det er virkelig utrolig inspirerende å lese bloggen din, da jeg også har tenkt å leve så selvforsynt som mulig når jeg blir voksen (har nemlig ikke begynt på videregående enda :D). Takk for at dere virkeliggjør drømmen deres. Jeg takker på vegne av hele kloden, hva skulle vi gjort uten mnennesker med samme drivkraft som deg?

Ingrid Marie

28.07.2012 kl.23:00

Wow, jeg blir virkelig glad og optimistisk av at en så ung person som deg har slike drømmer og tanker. Verden vil klare seg på grunn av slike som deg, som skal ta over i permakulturens navn ;) The meek shall inherit the earth <3

Skriv en ny kommentar

hits