Vår, permakultur, kjærlighet og fullt program!


Endelig har våren kommet hit til oss i nord, jeg er uendelig glad for akkurat det. I dag har vi ridd en herlig tur i den milde luften som lukter av lysegrønne bjørkeskudd, og jeg har jobbet med mitt permakulturpregede grønnsaksbed, som ligget ca 2 meter fra byggegropen. Er ikke det et festlig navn, byggegropen? Det heter faktisk det! :)

Tenkte jeg ville blogge litt om permakultur og matdyrkingen min også. I fjor lagde Benjamin og jeg en inngjerding av gamle hersjestaurer (og dette er litt morsomt og typisk, det er de samme hersjestaurene som for 50 år siden ble brukt på nøyaktig samme mark) som vi fikk av det snille ekteparet vi kjøpte tomta av. Her er mulch bedet jeg har jobbet med å lage inni hele grønnsakshagen:

Først la jeg utbrettede pappesker og aviser utover bakken som stakk litt utenfor gjerdet. Jeg fjernet taperester på pappeskene for de vil jeg ikke ha i jorda. Så spikret Benjamin planker langs kanten så gresset holdes utenfor, og vi vannet pappen så den ble våt. Jeg hentet tang i fjæra, fjorårets døde gress, sand og jord fra haugene som er gravd opp fra byggegropen. Dette, kompostert hestemøkk + noen sekker jord la jeg i ganske tykt lag oppå pappen. Deretter kom treflis på toppen. Jeg er kjempeinspirert av denne filmen om woodchips: http://vimeo.com/28055108 (den anbefales virkelig, har sett den flere ganger)

Her har jeg enda ikke fått papp på hele bakken inni gjerdet, dette tar lang tid og det er ganske tungt arbeid for en husmor som meg ;) Den mørke treflisa har jeg hentet fra en haug rett ved tomta, der de trærne som er fjernet langs veien for å lage bedre sikt er fliset. Heldig for meg at en av disse haugene ligger rett ved grønnsakshagen

Dette er maskinen som lager den lyse treflisa, den kjøpte vi på felleskjøpet og den fungerer kjempebra!

Her har det kommet papp på siste del. Det området som et merket med pinner, der har jeg snudd jorda istedet for å legge papp. Det er for at jeg vil plante gulrøtter der med en gang, og de trenger jo litt dyp jord :) Vet ikke helt hvor lang tid pappen bruker på å brytes ned. Men et slik mulch bed er helt genialt for grønnsaksdyrking, jorda blir bare bedre og bedre for hvert år som går og luking og vanning slipper du etterhvert. Du bare sår nye frø, tilfører ny woodchips etterhvert som den gamle blir om til jord og så er det bare å høste i vei, sunn, fersk, økologisk, egendyrket mat!

Og så, etter masse givende, gledesfylt arbeid er jeg snart ferdig :)

Disse små trebitene har jeg malt og spikret opp rundt om kring på gjerdet. De vil styre sinnet mitt inn på kjærlighet og takknemlighet, og påvirke grønnsakene som vokser her positivt :)

Så over til byggingen :) Jeg må smile sånn! Det går framover, og hjertene våre flommer over av kjærlighet til vårt livsprosjekt.

To dagen senere...

Svigerfar Helge kommer med mer leca. Vi bruker den tykkeste lecasteinen på markedet, for å slippe å bruke den med gul mistenkelig isolasjon i midten.

Min snille flinke bror Einar Angel har vært å hjulpet oss i flere dager, både med muring og barnepass. Ladies, han er singel!

Her har du ei som later som om hun murer:

Gjesterommets utsikt beundres av Sandra, Lilje, Julia og Benjamin. Hvem vil overnatte her om et halvt års tid? Jeg gleder meg til å innrede gjesterommet med sjel og varme, gjøre det koselig! Julia er nokså bestemt på at hun vil ha dette rommet, men jeg tviler på at hun fortsatt mener det når hennes cobrom med kongeutsikt (5,5 meter opp fra der vi står nå) er ferdig! Utsikten blir helt enorm der oppe.

Vår framtidige utsikt <3 Vi har blitt så veldig glad i dette stedet allerede, kjennes som hjemme. Fred og ro og glede her.

Nå er det bare to rader igjen, så er ytterveggene i kjelleren ferdig. Neste steg bli innerveggene.


I sommer skjer det noe spennende på Sandhornøya (i tillegg til naturhuset så klart), Permakulturkurs!! Vi skal delta selv og gleder oss veldig.

Permakultur Design kurs i Nord Norge, Sommeren 2012:

PK Grunnkurs på SANDHORNØY, utenfor Bodø, Nordland, 28 juni - 08 juli, 2012
http://world-changers.org/index.php?option=com_content&task=view&id=260&Itemid=90
Frist for påmelding er 1. juni.

Så dette blir en spennende, innholdsrik og fullpakket sommer for oss. Jeg får nok svært lite tid til å praktisere min helt ferske utdanning, bachelor i sykepleie. Men det kommer vel en tid for det også, til høsten.

Until next time!


 

 

4 kommentarer

Naviana

11.05.2012 kl.11:01

Ååh, dette blir så bra, og dere er superflinke! <3

Ingrid Marie

11.05.2012 kl.15:37

Naviana: Takk! Det er så fint å dele prosessen med deg og andre på denne måten <3

Geir

13.05.2012 kl.16:43

Det ser jo veldig flott ut :)

Skal snart flytte selv, og ser etter inspirasjon og mulige steder. Nordland er nok litt utenfor vår preferansesone, men ser flott ut på bildene. Lykke til!

ann kristin greiff-mandal

11.07.2012 kl.08:12

For en hærlighet dere bygger og plassen er jo magisk!! så heldig å få bo nære sjøen!! Her har også mannen vært på permakulturkurs ( i Tromsø) og det var en suksess, svært inspirerende! Nå er han i hagen "hele døgnet" :-) Veldig inspirerende og følge deres vei !!

Mvh ann kristin :-)

Skriv en ny kommentar

hits